Mitä on kiropraktiikka?

 

Kiropraktiikka on maailman nopeimmin kasvava, luonnollinen terveydenhuollon ala, joka sai alkunsa jo vuonna 1895. Noin 70 000 kiropraktikkoa palvelee miljoonia ihmisiä päivittäin ja noin 10 000 alan opiskelijaa on jatkuvasti kirjoilla alan yliopistoissa. Kiropraktikoilla on kattava ja vaativa viisivuotinen yliopistokoulutus. Esikliiniseltä osaltaan koulutus on lääkärinkoulutusta vastaava. Asianmukainen koulutus takaa potilaalle perusteellisen tutkimuksen ja hoidon.

Kiropraktikko on riippumaton terveydenhuoltopalvelun tarjoaja, jonka vastaanotolle et tarvitse toisen terveydenhuoltoalan ammattilaisen lähetettä. Kiropraktikot ovat nimikesuojattuja terveydenhuollon ammattihenkilöitä, joista Terveydenhuollon Oikeusturvakeskus (TEO) pitää rekisteriä. Voit varmistua kiropraktikkosi ammattitaidosta ottamalla yhteyttä TEO:n tai Suomen Kiropraktikkoliittoon. Suomen Kiropraktikkoliitto hyväksyy jäsenikseen ainoastaan korkeakoulututkinnon suorittaneita kiropraktikkoja.
 

Vahva tieteellinen perusta

Kiropraktiikka pohjautuu vahvaan tieteelliseen perustaan. Hermoston ensisijainen merkitys kehon kontrollimekanismina on kiistaton tosiasia. Hermoston ja selkärangan suhde on kiropraktikon ensisijainen kiinnostuksen kohde. Selkäranka kehittyy jo kohdussa täyttämään sille asetetut kaksi päätehtävää: 1) Selkäranka sallii liikkeen ja 2) suojaa selkärangan sisällä olevaa selkäydintä.

Selkärangan nikamien siirtyminen pois normaalista asennostaan tapaturmien tai toistuvan rasituksen seurauksena aiheuttaa Liikkeen rajoittumisen ja nikamien välisten hermojen puristumisen.
 

Turvallista ja tehokasta

Kiropraktiikka on tehokasta ja edullista terveydenhoitoa. Riippumattomien tutkimusjärjestöjen tekemät korkealaatuiset tieteelliset tutkimukset vahvistavat kiropraktisen hoidon tarkoituksenmukaisuuden sekä kustannustehokkuuden.

Erityisen tehokasta kiropraktinen hoito on ennaltaehkäisyssä ja hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Kiropraktikoita pidetään yleisesti selkätohtoreina, johtuen hoitotoimenpiteiden anatomisesta kohteesta. Vaikka käsitys ei ole aivan väärin, se ei myöskään ole koko totuus. Kiropraktinen vaihtoehto on erinomainen kun kyseessä on mm. työturvallisuus, stressin hoito, vammojen ennaltaehkäisy, ryhdin korjaus tai opastus ruokavalioon liittyvissä kysymyksissä.

Kiropraktinen hoito on turvallista ja tehokasta; yli kaksi miljoona ihmistä käy kiropraktikolla päivittäin. Ei ole olemassa ainuttakaan tieteellistä tutkimusta, joka todistaisi kiropraktiikan olevan haitallista tai vaarallista. Kiropraktiikka on konservatiivista, joten kehon reaktio hoitoon on paremmin ennakoitavissa kuin reaktio esim. lääkkeeseen tai kirurgiseen toimenpiteeseen. Komplikaatiot ovat äärimmäisen harvinaisia.
 

Subluksaatio ja adjustmentti

Kiropraktinen termi nikamien virheasennosta johtuvaan hermojen puristumiselle on subluksaatio. Hermoston häiriöt johtavat ennen pitkää kipuun, vammaan tai yleiskunnon heikkenemiseen. Vastaavasti häiriöiden poistamisella on havaittu olevan merkittävä ja pitkäkestoinen terveydellinen hyöty. Subluksaatioita korjaamalla, eli adjustoimalla kiropraktikko palauttaa normaalin hermojen toiminnan, jotta keho voisi asianmukaisesti reagoida mihin tahansa terveydelliseen haasteeseen. Näin oireet helpottuvat ja terveys palautuu normaaliksi.

Ortopedisen, neurologisen ja kiropraktisen tutkimuksen lisäksi kiropraktikko analysoi potilaan ryhdin röntgenkuvista. Potilaan ryhtiä voidaan täten verrata normaaliin. Korjaavan hoidon määrä ja siihen tarvittava aika voidaan ennustaa ryhtivirheiden määrästä ja poikkeaman asteesta. Muita merkittäviä tekijöitä ovat:

  • potilaan ikä ja yleiskunto
  • kuluman määrä (kauanko subluksaatio on ollut olemassa)
  • potilaan sitoutuminen kuntoutusohjelmaan
  • kudosvaurion määrä
  • tapaturmien ja stressin määrä

Koska jokainen potilas reagoi ja sitoutuu hoitoonsa eri tavalla, vaihtelee myös korjaukseen tarvittava aika. Korjaavan jakson päätyttyä potilaan ryhti tutkitaan uudelleen, jotta muutokset voidaan havaita. Mikäli tarvittava muutos on tapahtunut ja potilas on tähän tyytyväinen, voi hän jatkaa hyvinvointinsa ylläpitävää hoitoa. Päätös hoidon jatkamisesta on kuitenkin aina potilaan.

Jos sinulla ei vielä ole kiropraktikkoa, haluaisimme auttaa sinua. Ota yhteyttä vastaanotolle jo tänään.