Rappeuma

 

Kulumisen vaiheet: 
1   

Normaali

C-kirjaimen mallinen linja vastaa optimaalisesti toimivaa, tervettä kaularankaa. Kyseinen linja toimii iskunvaimentimena, estää hermojen vaurioitumista, lihaskireyttä ja nivelsiteiden vaurioitumista sekä ehkäisee nikamien ja välilevyjen rappeutumista. Terve kaularangan kurvi koostuu selvärajaisista, tasaisesti toisistaan erossa olevista nikamista. Välilevyt, jotka muodostavat välit nikamien väliin, sallivat selkäytimestä haarautuvien hermojuurien häiriöttömän kulun.

2

Vaihe I


Kaularangan rappeutumisen ensimmäinen vaihe tarkoittaa normaalin C-kurvin suoristumista. Nivelsiteiden ja lihasten heikentymisen lisäksi, rappeutumisen ensimmäinen vaihe on yleensä syynä kaularangan välilevyjen rakenteiden heikentymiseen. Oireet eivät välttämättä esiinny rappeutumisen tässä vaiheessa. Normaalin kurvin puuttuminen voi kuitenkin johtaa kipuun, lisääntyneeseen lihaskireyteen, päänsärkyyn sekä edelleen kiihtyneeseen rappeutumiseen.

3

Vaihe II (aikainen)


Toisen kulumisen vaiheen alussa normaalin kurvin menetys on jo ilmeinen. Oireet eivät vieläkään ole välttämättömiä, mutta yleensä potilas on kärsinyt useista niskakipujaksoista. Kurvin taipuminen eteenpäin johtaa tyypillisesti kiihtyneisiin rappeutumisen muutoksiin, vakavaan kipuun, rajoittaviin päänsärkyihin, yläraajan kipuun, tunnottomuuteen ja pistelyyn. Vaikka kaulan liikeradat voivat edelleen olla lähes normaaleja, tiettyjen nikamien instabiliteetti johtaa liialliseen tai rajoittuneeseen liikkeeseen.

4

Vaihe II (myöhäinen)


Toisen vaiheen myöhäisempi vaihe näyttää jo rappeutumisen aiheuttamia merkittäviä muutoksia kaulan nikamissa ja välilevyissä. Useimmat potilaat ovat kärsineet useista niskakipuepisodeista, vaikka kipu ei aina olekaan välttämätön oire. On kuitenkin todennäköistä, että potilas on kokenut jatkuvaa lihaskireyttä kallon pohjassa sekä päänsärkyä, haitaten jo päivittäisiä rutiineja. Myös kaularangan liikeradat ovat yleensä merkittävästi vähentyneet.

5

Vaihe III


Viimeisessä vaiheessa täydellinen kaularangan rapistuminen on jo ilmeistä. Nikamat alkavat kiinnittyä toisiinsa, koska välilevyt ovat jokaisessa välissä täydellisesti rappeutuneet. Liikeradat ovat lähes olemattomat. Lisäksi potilas yleensä kärsii kroonisesta niskakivusta, jäykkyydestä, vakavasta päänsärystä, tunnottomuudesta, pistelystä sekä raajojen kivusta. Peruuttamaton hermojen ärsytys on usein myös tyypillistä. Potilaalla on usein myös samanaikaisia kroonisia terveysongelmia, jotka ovat tälle vaiheelle ominaisia. Rappeutumisen muutokset ovat peruuttamattomia.