Kiropraktiikka ja migreeni: Mitä sanoo tutkimus?

Kiropraktiikalla on pitkä ja positiivinen historia mitä tulee migreeniin ja päänsärkyyn. Kokemukseni on ollut sama lähes jokaisen kohdalla, joka on ovestani kävellyt sisään kärsien migreenistä tai päänsärystä.

Yksi tällainen tapaus oli Mira. Lue hänen tarinansa täältä.

 

Kirjallisuus tuntee tuhansia vastaavia tapauksia, mutta on myös moninkertainen määrä niitä, joiden kertomusta ei ole koskaan dokumentoitu. Mutta mitä sanoo tiede? Ja miksi kiropraktiikka voi auttaa migreenistä ja päänsärystä kärsiviä?

 

Kiropraktiikka ja migreenitutkimus

 

Eräässä tutkimuksessa tarkasteltiin kiropraktiikan tehoa migreeniin. Tulokset olivat ällistyttäviä: Päänsärkykertojen määrä väheni keskimäärin 90%, kertojen kesto 38% ja lääkkeiden käyttö jopa 94%. Lisäksi migreeniin liittyvien muiden oireiden havaittiin vähentyvän. Näitä olivat pahoinvointi, oksentelu, silmien valoherkkyys ja kovien äänten pelko. (1)

 

Toinen, edellistä suurempi tutkimus seurasi 87 migreenipotilaan (klassinen ja yleinen migreeni) tuloksia kaksi vuotta hoidon jälkeen laajaa kyselykaavaketta käyttäen. Yleisestä migreenistä kärsivistä naisista 87% ja 50% miehistä raportoivat migreenin helpottaneen tai hävinneen kokonaan, kun taas klassisesta migreenistä kärsivistä naisista 78% ja miehistä 75% kokivat hoidon tehonneen… siis vielä kaksi vuotta hoidon jälkeen. (2)

 

Eräs laajimmista tutkimuksista koskaan havaitsi, että 72% potilaista koki merkittävän parannuksen. Migreenin toistuvuus, kesto ja lääkityksen tarve vähenivät merkittävästi. (3)

 

Kiropraktiikka on myös ollut positiivinen kokemus migreenistä kärsijöille, kun tuloksia on verrattu muihin hoitomuotoihin. Kiropraktikolla käyneet ovat useimmin raportoineet kivun vähenemisestä (4). Lisäksi tutkimus on näyttänyt kiropraktiikan olevan vähintään yhtä tehokasta kuin lääkitys ja luonnollisesti ilman lääkkeiden haittavaikutuksia (5).  Tulokset ovat siis vähintäänkin lupaavia (6).

 

Miksi kiropraktiikka toimii?

Vastaus liittyy kaularangan yläosan anatomiaan. Aivorungon (siis aivojen ja selkäytimen yhdistävä osa) alaosa sijaitsee kaularangan yläosassa. Tämä alue pitää sisällään myös verisuonet, jotka kuljettavat verta juuri aivoihin ylimmän nikaman, atlaksen, sivuhaarakkeiden läpi. Fyysisestä, emotionaalisesta tai kemiallisesta stressistä aiheutuvat nikamien virheasennot, subluxaatiot, aiheuttavat puristusta ja ärsytystä alueen hermoihin ja verisuoniin. Päänsärky on siis luonnollisen seuraus kehoa vaurioittavasta häiriöstä, subluxaatiosta.

 

Onko kiropraktiikka hoitokeino migreeniin ja päänsärkyyn?

Kiropraktiikka ei ole hoito migreeniin tai päänsärkyyn sen enempää kuin se on hoito alaselkäkipuun, huimaukseen, närästykseen, rytmihäiriöihin tai ummetukseen tai mihinkään, minkä vuoksi ihmiset ovat kiropraktikolta hakeneet apua. Mutta, näiden ihmisten elämänlaatu ovat parantuneet ja oireet helpottaneet, kunhan ylimääräinen rasitus, siis subluxaatiot, on poistettu häiritsemästä heidän hermostonsa toimintaa.

 

Tulokset puhuvat puolestaan. Ihmiset ovat nykyään valistuneempia kuin ennen ja ymmärtävät, että on tärkeämpää hakea oireiden syytä kuin vain sokeasti turruttaa itse oiretta. Tästä syystä niin monet ymmärtävät, että selkäranka tulisi tarkistaa säännöllisesti subluxaatioiden varalta optimaalisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Kiropraktiikka on fantastinen keino saada sairaat tervehtymään, ja ainakin yhtä fantastinen pitämään terveet terveenä. Asianmukainen tutkimus on kuitenkin aina ensimmäinen askel parantumiseen. Soita siis (02) 633 9600 ja  varaa aikasi tutkimukseen!

 

HMP.

 

LÄHTEET: 

1. Tuchin P.J. A case series of migraine changes following a manipulative therapy trial. Australas Chiropr Osteopathy. 1997;6:85–91.

2. Wight J.S. Migraine: a statistical analysis of chiropractic treatment. Am Chiropr Assoc (ACA) J Chiropr. 1978;15:S63–S67.

3. Tuchin PJ, Pollard H, Bonello R. A randomized controlled trial of spinal manipulative therapy for migraine. J Manipulative Physiol Ther. 2000;23(2):91-95.

4. Parker, G. B., Tupling, H. and Pryor, D. S. (1978), A Controlled Trial of Cervical Manipulation for Migraine. Australian and New Zealand Journal of Medicine, 8: 589–593. doi: 10.1111/j.1445-5994.1978.tb04845.x

5. Bronfort G, Assendelft WJ, Evans R, Haas M, Bouter L. Efficacy of spinal manipulation for chronic headache: a systematic reviewJ Manipulative Physiol Ther. 2001;24(7):457-466.

6. Vernon, Howard T. The effectiveness of chiropractic manipulation in the treatment of headache: an exploration in the literatureJournal of manipulative and physiological therapeutics 18.9 (1994): 611-617.

7. Additional Headache and Migraine case studies and research papers.


« Takaisin